2 tabiat perempuan bawa ke neraka

2 tabiat perempuan bawa ke neraka

As’salamualaikum . Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di suatu Eid, di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk berjumpa dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa’. Sesudah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW. Baginda malahan pergi ke sana , dan memberi salam dan memberi tazkirah seperti berikut:

“Assalamu’alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, Saya lihat kau ini lebih banyak di neraka”.

Seorang wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah karena kami ini kufur?’ Rasulullah SAW menjawab, “Tak. Bukan demikian itu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:

Kau banyak mengutuk/menyumpah
Kamu kufurkan kebaikan suami
Kemudian baginda SAW mengingatkan agar:

Banyak beristighfar
Banyak beramal
Keterangan: Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah merupakan seperti contoh di bawah

Figur 1 – Katakan kita lama menunggu bas. Melainkan bas masih tidak kunjung tiba, pengaruh naik pitam dan geram kita mungkin berkata, “Driver bas ni dah mampus agaknya.” Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Verbal wanita memang terlalu pesat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, hatta suami malahan kena sumpah.

Teladan 2 – Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata “Celaka punya gas. Masa ni jugak nak habis.” Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I’tiqad namun bererti tidak mengiktiraf Kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang sudah ditunaikan oleh suami.

Terkait dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami yang kurang faham apa yang ditujukan dengan ‘kufurkan kebaikan suami’.

Rasulullah SAW berkata,”Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, kalau seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, namun di suatu ketika, disebabkan ia tak mendapat sesuatu yang ia kehendaki, karenanya dia akan berkata ,”Awak ini, saya tak nampak satu bahkan kebaikan awak”(Alih segera dari Arab).

[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut:”Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?”.][Tidak guna sesen pun’]

Rasulullah SAW sambung lagi ,’Mana-mana isteri yang berkata, “Awak ini, aku tidak tampak satu bahkan kebaikan awak”, karenanya akan gugur pahala-pahala amalannya.’ Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya yaitu menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari dua perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang diceritakan tadi.

Fadhilat beristighfar:

a. Sabda Rasulullah SAW :

“Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 X sehari, ia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk).” Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah SAW memberi masukan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendirimelakukannya lebih dari 100 X sehari. Merupakan diingatkan untuk menempuh target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita.

b .Sabda Rasulullah SAW :

“Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gundah yang tak menentu yang kerap kali melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita”

c. Istighfar juga memurahkan rezeki.

Jangan dianggap rezeki itu cuma dalam bentuk wang ringgit atau harta benda.Namun dia juga termasuk kesihatan, usia, beri sayang dan buah hati-si kecil. Sedekah tak seharusnya dalam format wang ringgit. Sedekah juga termasuk:

d. Tuturkata/percakapan yang baik.

Yang paling utama ialah kepada keluarga sendiri. Ertinya tak menyakitkan hati. Inilah rahsianya bagaimana hendak menambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit bahkan. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga acap kali menyebut nama beliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda.

Diriwayatkan juga, Jibril as tiap-tiap kali selepas memberi wahyu terhadap Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW sudah bertanya beliau, dan jawab Jibril, “Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tutur katanya”.

2. Kau salam.
3. Memaniskan wajah.

Juga terutama terhadap spesialis keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda,”Kau senyum sahaja malahan sudah menjadi sedekah.” Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi :”Nak buat bagus, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah.” Sekiranya setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita. terdapat sifat-sifatburuk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, karenanya eloklah kita merubah sikap kita dari kini.

Bantu penulis dengan share: