rahasia mendapat enak khusyuk dalam solat

rahasia mendapat sedap khusyuk dalam solat

Sifat seorang mukmin yakni sentiasa berada di dlm keadaan berlapang dada dan khusyuk sewaktu menjalankan ibadahnya, Absensi hati di dalam solat yaitu ruh ibadat itu sendiri.

Ianya yaitu bermaksud kita dpt menikmati sepenuh hati dan jiwa kita bahawasanya kita yaitu sebagai hamba yang penuh dengan dosa, kekurangan dan kelemahan yg sedang menghadap dengan penuh pengharapan di hadapan Tuhan kita ALLAH YANG MAHA BESAR LAGI MAHA AGUNG, YANG MENGETAHUI SEGALA RAHSIA DAN APA YANG TERLINTAS DI HATI.

Allah SWT berfirman;
“Sesungguhnya beruntunglah orang2 yg beriman, (iaitu) orang2 yg khusyuk di dlm solatnya”
Almukminun :1-2

Segala yang tak layak untuk berada di dalam hati yang tidak cocok di bawa sewaktu berada di HADRAT ILAHI YANG MAHA SUCI mesti di keluarkan dan di tinggalkan seperti fikiran dan lintasan yang berkaitan dgn dunia, harta,maksiat dan sebagainya, semua itu wajib berawal dari awalnya dia berwuduk.rahasia mendapat enak khusyuk dalam solat.

rahasia mendapatkan enak khusyuk dalam solat

Diriwayatkan bahawa Sayyidina Ali ZainulAbidin Bin Sayyidinal hussain r.a sewaktu beliau sedang berwuduk, karenanya berubah wajahnya menjadi kuning pucat, di tanya oleh keluarganya;
” Apa yang membikin mu berubah semacam ini sewaktu mengambil wuduk?

Kata beliau; “Adakah kau mengetagui aku akan berdiri di hadapan siapa selepas ini?

Inilah kondisi orang-orang yang benar-benar jujur dan beriman dgn penuh keyakinan kpd Allah SWT, sentiasa merasakan keagungan Allah , berawal dari permulaan mereka berwudhu.
Para salafussoleh pernah berkata; ” Barangsiapa yg khusyu’ dan hadir di dlm wudhu’nya (sewaktu mengambil wudhu), maka akan mudahlah ia khusyu’ dan hadir di dalam solatnya”.
Imam Ghazali memberitahu perihal 6 perkara yg boleh membantu kyusuk di dlm solat;

1. Hadirkan hati bersama badan
2. Memahami apa yang di baca
3. Membesarkan Allah
4. Kagum gementar akan kebesaran Allah
5. Harap akan ampunan, Rahmat Allah
6. Rasa malu dan hina di hadapanNya.

Dan salah satu perkara yang bisa kuatkan kyusuk kita merupakan;

Di dalam riwayat hadith yang berkata;
“Solatlah seperti solat orang yang hendak meninggal (mengganggap itulah seolah-olah solat terakhirnya yang akan ia kerjakan di dunia).”

Bila kita sentiasa merasakan solat yang akan kita kerjakan yakni solat terakhir kita di dunia ini, karenanya telah tentu kita akn lakukan yang terbaik dan yang total di hadapan Sang Pencipta.rahasia mendapat nikmat khusyuk dalam solat.

rahasia mendapatkan nikmat khusyuk dalam solat

Semoga Allah SWT mengurniakan kita khusyuk dan lapang dada di dalam melakukan ibadah agung ini. Amin

Allahumma amin.

Bantu penulis dengan share: